در میان مصرف کنندگان برنج طارم،برنج طارم هاشمی از محبوبیت ویژه ای برخوردار است.
این برنج با طول دانه ۷٫۶ میلی متر به میزان ۱۳٫۱ میلی متر بعد از پخت قد می کشد.
بیشترین سطح زیر کشت شالی های استان مازندران از جمله محله فریدونکنار را به خود اختصاص داده است.
طارم هاشمی در واقع مخلوطی از بذر برنج طارم به همراه برنج هاشمی است که در یک شالیزار و کنار یکدیگر کشت می شوند.
یکی از علل کیفیت و به صرفه بودن کشت این دو برنج در کنار هم این است که به هنگام وزش بادهای تند، ساقه های این دو برنج اگر در کنار یکدیگر کشت شوند، نمی خوابند. درصورتی که ساقه های برنج طارم اگر به صورت تنها کشت شود، به علت نازکی در برابر باد خم می شود و در فصل برداشت هزینه های بسیاری را به کشاورزان تحمیل می کند.
رنگ دانه طارم هاشمی سفید متمایل به کرم و کدر است.
برنج هاشمی از معروف ترین ارقام زیر مجموعه برنج صدری است و گاهی آن را به نام برنج صدری هاشمی نیز می شناسند.
•هاشمی بهتر است یا طارم !؟
برنج هاشمی و برنج طارم هر دو جزو مرغوب ترین و پر فروش ترین برنج های ایرانی هستند.
قیمت نزدیک و تقریبا برابر این دو نوع برنج نشان از این دارد که تفاوت چندانی از نظر کیفی ندارند.
هر دو برنج دانه بلند و قلمی و رنگی متمایل به کرم دارند.
اما بارزترین تفاوت های ظاهری و پخت این دو نوع برنج شامل موارد زیر است:
1دانه های هاشمی از نظر عرض کمی بیشتر از طارم است (به اصطلاح هاشمی کمی چاق تر است)
2طارم خشک تر و سفت تر بوده و هاشمی پس از پخت چرب تر و نرم تر از طارم است.
3ساقه و خوشه های رقم طارم نازک تر بوده و در برابر باد های شالیزار مقاومت کمتری دارند و زودتر خم می شوند.
بطور کلی هر دو این برنج ها طرفداران خود را دارند و خیلی نمی توان گفت که کدام یک بهتر از دیگری است.
یکی دیگر از ویژگی های مشترک این دو گونه برنج ارگانیک بودن آنهاست. به علت خصوصیات منحصربه فرد و مناطق کشت طارم و هاشمی در مراحل کاشت و داشت آنها از سموم و کودهای شیمیایی کمتری استفاده می کنند.
•ظاهر برنج هاشمی :
دانه بلند و عرض کم
قلمی و کشیده
جنس گچی و تقریبا سفت
رنگ دانه سفید متمایل به کرم
عطر و طعم خوب
•چگونه برنج هاشمی را تشخیص دهیم؟
دانه های بلندتری نسبت به سایر برنج ها دارد. طول دانه خام این برنج ۷٫۶ میلی متر است که پس از پخت به ۱۳ میلی متر می رسد.
از نظر عرض و حجم نسبت به برنج های دیگر کمی چاق تر است ولی دانه های آن بلندتر از برنج علی کاظمی هستند.
رنگ آن سفید متمایل به کرم است.
عطر برنج مطبوع بوده اما میزان آن نسبت به برنج های عطری صدری کمتر است.
پس از پخت ماندگاری بسیار بالایی دارد و برخلاف سایر برنج ها تا ساعت ها و حتی ۱ روز پس از پخت طعم آن تغییر نمی کند و نرمی و تازگی اولیه اش را حفظ می کند.
•تاریخچه برنج هاشمی:
«یوسف هاشمیزاده» در دهه ۶۰ شمسی برای نخستین بار آن را پرورش داد و به ایرانیان معرفی کرد و نامش برنج هاشمی است و ماجرایش این است: «یوسف هاشمیزاده، کشاورز گیلانی در سال ۱۳۶۴ متوجه چند خوشه برنج در شالیزارش شد. این خوشهها با دیگر خوشههای برنج متفاوت بودند. آنها بلندتر از سایر خوشهها بودند و ساقه باریکتری هم داشتند… وی این خوشههای ویژه را جمعآوری کرد و تا سال بعد، آنها را کنار گذاشت. سپس در آغاز فصل بهار، خزانه جداگانهای برای آنها گرفت. آنها را نشاء کرد و در فصل برداشت هم، جداگانه و با احتیاط، آنها را درو کرد. او چندین سال این کار را انجام داد؛ بهطوریکه در سال پنجم و ششم، یک مشت خوشهای که در ابتدا پیدا کرده بود به بالای یک تُن رسید…
او این شلتوکها [برنج داخل پوسته] را به شالیکوبی روستای چاپارخانه برد. مدیر کارخانه با دیدن برنج هاشمی متوجه شد که با برنجی سر و کار دارد که با بقیه برنجهایی که کشاورزان دیگر میآورند، تفاوت دارد. از یوسف هاشمی پرسید که نام این برنج چیست؟ او پاسخ داد که نامی برای آن نگذاشته است. مدیر شالیکوبی نام آن را برنج هاشمی گذاشت».